Oyggjatíðindi

Lýðarsvegur 19

188 Hoyvík

 

Tlf: 314411

Teldupostur: oyggjat@olivant.fo

LEV har løsningen på affolkningen af udkants-Danmark

PRESSEMEDDELELSE FRA LANDSFORENINGEN LEV

Med et galgenhumoristisk glimt i øjet giver Landsforeningen LEV nu den kommende
regering et par gode råd til håndteringen af nogle af landets udfordringer. Når det gælder affolkningen af udkants-Danmark, så kan man for eksempel lade sig  inspirere af den måde, som mange udviklingshæmmede behandles på.

På over 500 caféer over hele landet kan man fra i dag derfor finde et postkort med teksten: ”Til den nye regering: Vi har løsningen på affolkningen af udkants-Danmark”.

På kortets bagside er LEVs svar på udfordringen: ”Alle skal flytte tilbage til deres fødekommune. Det bliver mange udviklingshæmmede tvunget til – og så kan vi vel også”.

- Med denne kampagne vil vi grundlæggende gøre folk opmærksomme på, at vi ikke altid behandler udviklingshæmmede anstændigt i Danmark. Der er en alvorlig baggrund for satiren. I det her tilfælde kommunernes krænkelse af udviklingshæmmedes krav på selv at vælge, hvor de vil bo, udtaler LEVs landsformand Sytter Kristensen.

Ubehagelig hjemtagningsmode

Postkortet er en kommentar til en ubehagelig mode, som har bredt sig blandt landets kommuner. Og som oven i købet er blevet understøttet af regelændringer i Folketinget. Moden går under betegnelsen ’hjemtagelser’ og betyder kort fortalt, at man forsøger at tvinge voksne udviklingshæmmede til at flytte fra deres eget hjem.

Det hele handler om økonomi. Det er nemlig den kommune, hvor borgeren boede, da han eller hun blev visiteret til et botilbud, som skal betale for hjælpen. Det skal kommunen også, selvom borgeren er flyttet til en anden kommune – fx hvis det bedst egnede botilbud for en ung udviklingshæmmet mand fra København ligger i Vejle.

Siden kommunalreformen har mange kommuner imidlertid fået bildt sig selv – og hinanden – ind, at der kan spares penge, hvis borgeren flyttes hjem til den oprindelige kommune (København i eksemplet herover). Formelt er borgeren beskyttet mod at blive flyttet mod sin vilje, men i LEVs rådgivning har vi set flere eksempler på, at der ses stort på borgerens rettigheder.

- Vi har desværre mange eksempler på, at man ’glemmer’ at informere borgeren om deres rettigheder. Hvis kommunen ønsker at hjemtage, så præsenteres det som om, det er en beslutning, som kommunen træffer - og som borgeren blot må affinde sig med. Det er svært at stå i mod eller gennemskue – ikke mindst hvis man er udviklingshæmmet, udtaler Sytter Kristensen.

Målet med de nye postkort er at gøre opmærksom på et alvorligt og stigende problem. Både over for befolkningen og over for politikerne på Christiansborg.

- Ja, mange kommuner har en stram økonomi. Men det er ganske enkelt ikke i orden at bruge som begrundelse for at flytte rundt med udviklingshæmmede medborgere, som var de ludobrikker. Og når kommunerne ikke selv kan se, at det er uværdigt for et retssamfund, så må vi jo vende os til regering og Folketing. Der må gribes effektivt ind over for det her, siger Sytter Kristensen.