Omkring 40 elektrikere var i 2011 for syge til at passe et arbejde, men fik afslag på sygedagpenge af kommunern.
– Vi har set medlemmer, der havde en årsindtægt på 400.000 kroner, og i løbet af halvandet år var den på nul. Det har store konsekvenser for den enkelte. Nogle må gå fra deres hus. Det kan ikke være rimeligt, fordi man er blevet syg.
Socialrådgiver i Dansk El-Forbund Lotte Fischer vurderer, at forbundet i 2011 har haft omkring 40 sager, hvor medlemmer er blevet frataget sygedagpengene. Det er en stigning i forhold til tidligere. Af disse sager er cirka 20 sygemeldte elektrikere endt på kontanthjælp, fortæller hun i det nye nummer af fagbladet Elektrikeren.
Problemet er blandt andet, at man kun kan få sygedagpenge i 52 uger. Der er visse forlængelsesmuligheder, men ofte betyder kommunens vurdering, at udbetalingen af sygedagpenge stopper. Her spiller økonomien ifølge socialrådgiveren en væsentlig rolle.
Et andet problem er, at kommunerne ofte lægger et lægeskøn til grund for forlængelse af sygedagpengene. Og er lægen ikke fuldstændigt sikker på, at den sygemeldte ikke kan blive i stand til at arbejde på almindelige betingelser, kan kommunen stoppe udbetalingen af sygedagpenge.
– Læger vil som regel gerne medtage alle deres forbehold. Men når de forbehold er med, så får den sygemeldte ikke forlænget sine sygedagpenge. Så der er faktisk mange medlemmer, der havner i den her uafklarede situation, forklarer Lotte Fischer.
Som eksempel bringer fagbladet et interview med en elektriker, der blev hjerneskadet efter en færdselsulykke. Han har koncentrationsproblemer og dårlig hukommelse, bliver let meget træt og har svært ved at bevare overblikket. Elektrikeren har forsøgt sig med arbejde, men måtte sygemelde sig, da han ikke kunne klare det. Efter, at han havde fået sygedagpenge et halvt år, spurgte hans sagsbehandler, om han kunne sætte parkeringsbøder på biler i én time om dagen. Det mente elektrikeren nok, han kunne. Sagsbehandleren besluttede, at elektrikeren dermed var arbejdsduelig og stoppede hans sygedagpenge.
Lotte Fischer mener, at mange af de job, kommunernes sagsbehandlere foreslår, er helt urealistiske, fordi der er meget få af dem:
– Og når folk i forvejen står i kø til arbejde, så er det ikke de syge, der bliver taget først.
Læs mere på side 30 i Elektrikeren.
http://www.e-pages.dk/danskelforbund/6/