Læra av Noregi

Bæði í sambandi við framtíðar oljuvinnu, lógarsmíð og útbjóðing, var tað ein fyrimunur fyri okkum at læra av Noregi, segði Heðin Mortensen í røðu í Kirkjubø í morgun.


Heðin Mortensen, borgarstjóri, helt røðu við borðhaldið í Kirkjubø. Hann segði m.a.:


Statsminister Jens Stoltenberg, statsministerfru Ingrid Schulerud, løgmaður við frú, kjære gjester.


Hjertelig velkommen til Færøyene, velkommen til Kirkjubøur, som er en del av Torshavn kommune.


 Det er en stor ære for meg å være vert for Norges statsminister, nå statsministeren til og med har feiret selve 17. mai - Norges nasjonaldag – på Færøyene.


Vi færøyinger er bevisst om og stolt av vår norske oprinnelse. Derfor er det en spesiell ære å møte Norges statsminister her.


Men for meg som færøying er det forbundet med en helt spesiell følelse og stolthet å være vertskap for en norsk statsmann rett her i Kirkjubø, der kong Sverre - Sverre Sigurdsson - ikke bare vokste opp, men også gikk på skole og fikk den universitetsutdanning, som sikret, at han kunne blive en verdig konge av Norge.


Det var i de tider da Kirkjubøur ikke var en del av Torshavn kommune, tværtimot tilhørte Torshavn Kirkjubøur – sådan går ting i sirkler, og hvem vet, hva som er senter og hva som er perifert om 800 år, eller bare om otti år ....


Det har alltid vert tette bånd mellom Færøyene og Norge, helt siden landnam. Og sjøl om den danske statsmakten flere ganger og på mange måter forsøkte å ta monopol på forbindelsen til Færøyene, så har den tette tilknytningen til Norge - både slektskapet og den relativt korte avstanden – betytt, at forbindelserne til Norge alltid blomstret igjen.


I dag er det ett stor antall færøyinger, som studerer eller jobber i Norge, spesielt i fiskerinæringen og offshore, og der bor i dag hundretalls færøyske familier i Norge.


Da vi her på Færøyene begynte forberedelsene til en fremtidig oljeindustri, da var det både mest naturlig og enklest for oss å lære av Norge og strukturere både lagstiftning, administrasjon og utbudsrunder i stil med det, som gjøres i Norge.


Vi har fremdeles nære forbinnelser på oljeområdet, jeg kan til eksempel nevne, at vi fra Torshavn kommune alltid deltar i oljemessen ONS i Stavanger, en tilbakevendende begivenhet, som vi har hatt mye glede og stor nytte av.


De ufattelig tragiske hendelsene i Oslo og på Utøya i juli i fjor, og den store sorgen, det norske folk ble utsatt for, berørte også oss veldig mye. Våre tanker var med dere i disse dagene, vi sørget de døde og kjente stor medlitenhet med de skadde og pårørende.


Men det store mot og den verdighet, det norske folk viste til tross for disse forferdelige angrep på de demokratiske institusjonene, det har bidratt til å styrke og bevare troen på et fritt, åpent og grunnleggende tillitsfullt samfunn.


Det har den frie og demokratiske delen av verden mye å takke dere for.


Også derfor er vi stolte over at kunne byde dig Jens og fru Ingrid og alle dem i har i følget velkommne til Færøyerne – og velkomne her i Kirkjubøur.


Vannet, vi har på bordet i dag, "FaroeWater", er endnu et lille eksempel på samarbeid mellom Færøyerne og Norge, og på den felles historien. Vannet er tappet i Torshavn, men endelig produsert i Frederiksstad i Norge.


Som statsministeren vet, så ble byen Borg i Norge grunnlagt tilbake i 1016 av Olav den Hellige. Borg ble ødelagt av svenskene i 1567. Folket flyttet deretter nærmere til sjøen og etablerte byen Fredrikstad i 1569.


Fredrikstad husker denne dagen på samme måte, som vi feirer Ólavsøka 29. juli som våres nasjonale helligdag, til minne om Olav den Hellige, som kristnet Norge.


Til slutt vil jeg gjerne på vegne av Torshavns bystyre overlevere en lille gave til dere…..


Trøjerne er designet og fremstillet af vores internationalt kendte designere Guðrun og Guðrun.


Hjertelig takk for besøket og kom snart igen, I er altid velkommen. Til sidst ønsker vi dere en god rejse videre i dag samt alt godt i fremtiden.