For lidt søvn gør dig mere allergisk

Der er en sammenhæng mellem antallet af timer du sover og allergi. Det viser nyt studie blandt unge med høfeber og allergi over for fødevarer.


Vi ved alle, at det er om natten, når vi sover, at kroppen restituerer sig og gør klar til en ny dags dont. Og vi ved også hvor uoplagte, vi kan være, når vi ikke har fået nok søvn, hvilket ofte sker i perioder med stort arbejdspres, eksamensperioder og familieforøgelser.


Nu har et kinesisk forskerhold så opnået resultater, der understreger vigtigheden af at få den rette mængde søvn hver nat – i al fald hvis du vil undgå allergi. De har opdaget, at hvis du i gennemsnit sover for lidt, så kan det gøre dig mere allergisk.


Forskerne har undersøgt søvnmønster og risiko for at være sensibiliseret over for fødevarer og luftbårne allergener blandt kinesiske unge. Forskerne sammenlignede den tredjedel af de unge, der sov mest, med dem, der sov mindre og mindst. Gruppen af unge, der sov mindre og mindst havde hhv. halvanden gang og ca. dobbelt så stor sandsynlighed for at have en positiv priktest over for fødevarer end dem, der sov mest. Ved de luftbårne allergener fx høfeber, var der også en forøget risiko for symptomer ved mindre søvn.


Derudover var en sammenhæng mellem, at jo mindre de unge sov, des flere positive resultater var der i priktesten.


Allergi kan ikke forebygges, men…


Hos patientforeningen Astma-Allergi Danmark er Rådgivningschef Betina Hjorth glad for undersøgelsen, der giver ny viden om, hvor meget den individuelle trivsel i hverdagen betyder for vores helbred.


-Som sådan er det ikke overraskende, at søvn har indflydelse på vores velbefindende. Men at det også kan have indflydelse på udviklingen af allergier er ny viden, som vi finder meget interessant, siger hun og fortsætter: -Netop fordi det siger noget om, at trives vi ikke i hverdagen fx fordi vi er stressede eller får for lidt søvn, så er vi langt mere udsat for sygdomme. Allergi kan ikke forebygges, men hvis nok søvn kan være med til at hindre ens risiko for at få det, så er det et vigtigt parameter.


Gode råd er gratis


Har du et spørgsmål om allergi, astma eller eksem? Ring til Astma-Allergi Danmarks gratis rådgivning, der er åben for alle. Telefonerne er åbent 9-12.00 på alle hverdage, onsdage også åbent mellem 16 og 18.00. Ring på tlf.: 43 43 42 99.