Oyggjatíðindi

Lýðarsvegur 19

188 Hoyvík

 

Tlf: 314411

Teldupostur: oyggjat@olivant.fo

En C-130 Hercules, Inspektionsskibet Hvidbjørnen og Inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen ved Ella Ø.

Hvidbjørnen med i arktisk rednings- og evakueringsøvelse

Inspektionsskibet Hvidbjørnen sejlede fredag d. 7. september sent om aftenen fra Færøerne for at medvirke i den største arktiske rednings- og evakueringsøvelse nogensinde, ”SAREX GREENLAND SEA 2012”. Med om bord sejlede Thorbjørn Hansen fra det færøske inspektionsfartøj Brimil, på vegne af MRCC Tórshavn, Fiskiveiðueftirlitið (FVE) og Færøernes beredskab. Han skulle i under øvelsen observere og indhente erfaringer, så han og hans besætning i fremtiden er bedre rustet til at træde til, hvis en skibskatastrofe skulle indtræffe i Arktis ved Grønland. Endvidere medsejlede Marinehjemmeværnets ekspert i redning til søs, orlogskaptajn, B. T. Madsen, som observatør under øvelsen.

Kilde: Inspektionsskibet Hvidbjørnen:

Fra Færøerne og mod området for den storstilede øvelse ved 72. nordlige breddegrad havde Hvidbjørnen godt og vel ét døgns sejlads. Da skibet var kommet frem skulle et område på størrelse med det halve af Danmark gennemsøges. Øvelsesområdet var beliggende 1.500 km fra Nuuk – 1.600 km fra Bodø, hvor nordmændene har redningsfly – og 2.500 km fra København. Øvelsen havde været forberedt i lang tid og havde deltagelse fra de fleste arktiske nationer med sammenlagt omkring 1000 personer, en række skibe og fly samt myndigheder i Grønland, Island og Danmark.

I en virkelig situation vil det nærmeste skib sandsynligvis være et af søværnets inspektionsskibe ved Færøerne eller et inspektionsfartøj ved Østgrønland, en trawler, eller måske et andet krydstogtskib. Fly og helikoptere vil givet være de første i området, men de besidder kun en meget begrænset kapacitet til at assistere de nødstedte. Man må derfor vente forholdsvis lang tid på, at hjælpen kommer fra andre skibe.

Hvidbjørnen skulle i denne øvelse sejle fra Færøerne, hvilket gjorde iscenesættelsen af øvelsen meget realistisk. Skibet patruljerede ved øvelsens start under Færøernes Kommando.

Øvelsen bestod af tre faser. En søgefase, en katastrofefase og en evakueringsfase. Hvidbjørnen var endog meget travlt beskæftiget i samtlige af øvelsens faser, både som leder af eftersøgningsoperationen, koordinering og taktisk kontrol af de indsatte fly fra Danmark, Norge, Island, Canada og USA, og som leder af den efterfølgende rednings- og evakueringsindsats. Ydermere blev skibets besætning anvendt til direkte indsats mod en simuleret eksplosivagtig brand om bord på det nødstedte skib samt til evakuering og lægelig behandling af de nødstedte. Under forløbet blev det hurtigt klart, hvor omfattende ressourcer der faktisk er behov for i forbindelse med en rednings- og evakueringsindsats i det øde og barske polarområde.

Thorbjørn Hansen fra Brimil udtrykte sin store begejstring for turen, hvor han har oplevet Hvidbjørnen i aktion og observeret, hvordan skibet har tacklet situationen. Han gav udtryk for, at han gennem sin deltagelse i øvelsen har tilegnet sig erfaringer, som han kan viderebringe til MRCC Tórshavn, beredskabet og besætningen om bord på Brimil. Alt i alt har udbyttet af øvelsen været på et meget højt niveau for besætningen samt for de medsejlende observatører på Hvidbjørnen.