Oyggjatíðindi

Lýðarsvegur 19

188 Hoyvík

 

Tlf: 314411

Teldupostur: oyggjat@olivant.fo

Honning kan mildne din pollenallergi

Hvis du som birkepollenallergiker spiser honning tilsat birkepollen, inden pollensæsonen, får du færre allergisymptomer og mindsker dit forbrug af medicin, viser ny undersøgelse.

De fleste pollenallergikere drømmer om færre symptomer i pollensæsonen, og ifølge et nyt finsk studie, så kan det lade sig gøre, hvis du ikke har noget i mod at spise honning.

- Et finsk forsøg har vist, at man ved at spise honning dagligt i løbet af vinteren inden pollensæsonen starter, så kan du få bedre kontrol med din birkeallergi, mindske dine symptomer og dit behov for traditionel allergimedicin i løbet af birkepollensæsonen, fortæller Janne Sommer, biolog hos Astma-Allergi Danmark og leder af pollentællingerne.

Hvor meget honning?

I forsøget indtog to honningspisende grupper dagligt honning på en lille ske og beholdt honningen i munden i flere minutter. Den ene halvdel spiste birkepollenhonning, den anden almindelig honning. Deltagerne startede med en lille dråbe svarende til ca. 1 gr. honning i november og øgede mængden hver 3. uge for at nå op på et daglig max. af en teske svarende til ca. 8 gr. honning.

Resultatet var for dem, der spiste birkepollenhonning:

• 60 % færre høfebersymtomer

• dobbelt så mange dage uden symptomer

• de brugte halvt så meget antihistamin som kontrolgruppen

Selvom resultatet er enkeltstående og med kun 50 deltagere, der gennemførte, så tyder det alligevel på, at honning kan bruges som supplement til behandling af birkepollenallergi.

- Dog er der mange spørgsmål der står ubesvaret – fx hvad er den effektive og sikre dosis? Og hvad er den bedste sammensætning af honningen? Og hvad er det i honningen som hjælper mod allergien? Er det mikrober, enzymer, sukkerstoffer, eller proteiner og hvad er deres interaktion? Og hvordan får du som almindeligt menneske fat i honning tilsat birkepollen?, slutter Janne Sommer.

Flere råd om allergi

Astma-Allergi Danmark har en gratis telefonrådgivning, hvor alle kan ringe ind og få råd om astma, allergi og eksem. Telefonerne betjenes af fagfolk, og den har åbent alle hverdage 9-12 samt onsdag også 16-18 på tlf. 43 43 42 99