Oyggjatíðindi

Lýðarsvegur 19

188 Hoyvík

 

Tlf: 314411

Teldupostur: oyggjat@olivant.fo

Henrik Old kritiserer Norge og EU på Nordisk Råds session

Pressemeddelelse om Vestnordisk Råds kritik af Norge og EU som kom frem under Nordisk Råds session i Helsinki.

Vestnordisk Råd er bekymret over den udvikling, som makrelstriden mellem Færøerne og Island på den ene side og Norge og EU på den anden side har taget. Det udtalte Vestnordisk Råds viceformand Henrik Old på Nordisk Råds session i Helsinki som afholdes 29. Oktober til 1. November. „Sagen er, at EU med støtte fra Norge har besluttet at indføre sanktioner mod færøsk og islandsk fisk på det europæiske marked, fordi vi fisker makrel, som i store mængder er inde på vores område“, sagde Henrik.

Henrik takkede også Ungdommens Nordiska Råd for deres støtte men de har udtalt en bekymring for udviklingen og spurgte om der er nogen, der kan svare på, hvad man skal gøre på Færøerne, hvis man ikke kan fiske noget af den fisk, som er i færøsk farvand?.

Henrik påpegede i sin tale, at der mangler at forske mere i makrellen. „Hvorfor findes makrellen i så store mængder i færøsk, islandsk og nu også grønlandsk farvand, ja, over hele Nordatlanten?“ spurgte Henrik og påpede, at der kun er blevet forsket i de områder, hvor makrellen har været. Han pointerede, at der er ingen, der forsker i, hvor makrellen er i dag, at ingen forsker vest for Island eller i grønlandsk farvand, som er stærkt beklageligt i lys af, at makrellen findes i så store mængder i færøsk og islandsk farvand.

„Det kan ikke undgås, at tanken om, at forskningen er blevet mere politisk, også strejfer en“ sagde Henrik. Han påpegede, at der har været enkelte norske forskere, som har sagt, at den vej, vi går nu, er forkert. „Den er helt gal, for makrellen har spredt sig ud over enorme områder, sagde Henrik og tilføjede, at det ikke kan passe, at man fra EU’s og norsk side ikke har andre midler end at sætte tiltag i værk, som nægter os at losse fisk i danske og norske havne. „Ellers må jeg også sige, at den norske boykot har været vældig positiv for udviklingen på arbejdspladserne på Færøerne“ sagde Henrik til sidst.

Islands altingsmedlem Ólína Þorvarðardóttir som også er viceformand i Vestnordisk Råds, tilsluttede sig Henriks kritik på EU og Norge og opfordrede til, at der bliver lavet en fælles international forskning på makrellen og dens adfærd for siden at kunne bygge forhandlinger om landenes andel i makrelbestanden på et videnskabeligt fundament. Ólína opfordrede Nordisk Råd til at tage initiativ i sagen.