Oyggjatíðindi

Lýðarsvegur 19

188 Hoyvík

 

Tlf: 314411

Teldupostur: oyggjat@olivant.fo

Helgi Abrahamsen spyr norðurlendsku uttanríkisráðharrarnar um støðuna í Sýria og Irak

Helgi Abrahamsen, limur í Norðurlandaráðnum, hevur sett ein skrivligan fyrispurning til uttanríkisráðharrarnar í Danmark, Finnlandi, Noregi, Íslandi og Svøríki, viðvíkjandi støðuni í Sýria og Irak.

Tíðindaskriv

Helgi Abrahamsen vil millum annað hava at vita um Norðurlond hava nakra felags strategi, fyri at hjálpa kristna minnilutanum í ófriðarliga økinum.

Í viðmerkingunum til spurningin sigur Helgi Abrahamsen:

Det som sker i Syrien og Irak i disse dage er noget af det mest forfærdelige, som verden har oplevet i nyere tid. Kampene mellem Assads regime og forskellige oprørsgrupper har ifølge FN kostet i gennemsnit 165 dødsofre hver eneste dag i perioden fra marts 2011 til udgangen af april 2014. Den stærkt voksende bevægelse ”Islamisk Stat” er nu også en alvorlig trussel mod minoriteter i både Syrien og Irak, foruden at være en trussel mod Vesten. Det som sker, er et folkemord, som i særdeleshed går ud over kristne, yazidi og shia-muslimer

En af disse minoriteter, de kristne, er i klemme imellem islamisk fundamentalisme på den ene side og Vestens angst for at hjælpe en ikke-islamisk minoritet på den anden side. (Det er grunden til, at dette spørgsmål handler om denne specifikke minoritet).

Norden og de nordiske lande, som har en kristen kulturbaggrund, har en stærk profil ude i verden, og vi arbejder med at forstærke den nordiske koordination af internationale emner på områder, hvor dette er af fælles interesse.

På denne baggrund vil jeg stille følgende spørgsmål til de nordiske landes regeringer:

1. Hvilke konkrete initiativer vil de nordiske regeringer tage for at hjælpe den trængte kristne minoritet i Syrien og Irak?

2. Har de nordiske regeringer nogen fælles strategi på dette område – eller vil der blive lagt en strategi?

3. Har de nordiske regeringer rejst – eller vil de rejse – sagen i de relevante internationale fora, som kan bidrage til at komme de nødstedte til undsætning og fremme fred og forsoning i området?

Uttanríkisráðharrarnir hava freist til 20. oktober at svara fyrispurninginum.